Acura Fill

Afvullen - Sluiten - Etiketteren
Bemonsteren & Laboratorium

Sluitdoppen voor schroefdoppen/Afdoppers
Voor half- en volautomatisch vastdraaien van schroefdoppen

Doppensluiters, afdoppers of cappers: allemaal hebben ze een geschikte sluitdop nodig om efficiënt de schroefdoppen op flessen en potjes vast te schroeven.

Een standaard universele sluitdop bestaat uit een aluminium houder en een insert. De houder wordt bevestigd in de afdopper en de insert is een conische voering waarmee de schroefdop vastgedraaid wordt.

De afmetingen van uw schroefdop bepalen de keuze van de sluitdop: een standaard sluitdop is geschikt voor een bepaalde “range” van dopjes: zie hiervoor de tabel in paragraaf 3 hieronder.

Aan de binnenzijde van de sluitdop zit een antislip voering: deze “inserts” zijn in verschillende materialen beschikbaar: Polyurethaan, vinyl, rubber enz...

De complete sluitdop-met-insert moet worden vastgezet in de afdopper: handbediende (electrische & pneumatische) dopsluiters zijn vaak uitgerust met een HEX-bit (zoals in accu-schroevendraaiers) of een 1/4 inch square connectie. Deze types zijn zeer courant en meestal uit voorraad leverbaar.

Vele desktop toestellen en volautomatische lijnen hebben hun eigen bevestigingssysteem: deze types sluitdoppen worden vaak door middel van inwendige schroefdraad in de machine vastgezet. Ook deze types kunnen wij op aanvraag leveren:
Afwijkende doppen zoals druppeltellers, spuitkopjes, vaporisators of andere bijzondere doppen hebben een op maat gemaakte sluitdop nodig. Uiteraard kunnen wij ook deze types voor uw toepassing op maat maken. Hiervoor hebben wij natuurlijk een voorbeeld van de desbetreffende dop nodig.

Wanneer u steeds dezelfde doppen gebruikt kan u overwegen om een op maat gemaakte sluitdop te gebruiken in plaats van een standaard sluitdop-met-voering. Deze custom-made sluitdoppen “pakken” de vorm van de schroefdop beet en hebben daarom geen voering nodig. Voordelen zijn: betere controle en totaal geen slijtage.

Schematisch overzicht: Universele sluitkop

Een standaard universele sluitdop bestaat uit een aluminium houder en een insert.

De complete sluitdop-met-insert moet worden vastgezet in de afdopper: Electrische  of perslucht Acurafill dopsluiters  zijn uitgerust met een HEX-bit (zoals in accu-schroeven draaiers). Deze types zijn zeer courant en meestal uit voorraad leverbaar.

Sluitdoppen zijn geschikt voor een bepaalde “range” van dopjes: zie hiervoor de tabel in paragraaf 3

1. Kies de correcte houder:

De diameter van uw schroefdop bepaalt de diameter van de aluminium houder: raadpleeg de tabel hieronder (paragraaf 3) voor de verschillende afmetingen of contacteer ons (contactpagina).
De houders zijn beschikbaar vanaf type 02 (voor doppen met diameters van 6 tot 8 mm) tot type 110 (voor doppen met diameters van 120 mm tot 145 mm) en alles wat daartussen zit.

De houders op de foto zijn voorzien van HEX aansluitingen voor montage in een afdopper met snelkoppeling. Dit is het meest courante type koppeling.
Standaard houders kunnen ook geleverd worden met een specifieke koppeling voor uw apparaat: deze schroefdop type 50 is voorzien van inwendige schroefdraad voor montage in een desktop afdopper

2. Kies de passende insert (Voering of Conus):

De insert of voering heeft uiteraard dezelfde afmeting als de schroefdop zèlf. Onze voeringen kunnen met de hand en zonder gereedschap in de schroefdop gezet worden. Voeringen zijn beschikbaar in verschillende materialen: Polyurethaan, vinyl, en 3 soorten rubber in verschillende hardheden.

De keuze van het materiaal is altijd een beetje een compromis: zachte producten hebben meer grip maar slijten iets sneller - hardere materialen slijten nauwelijks maar hebben wat minder grip.
Alles hangt af van de vorm en materiaal van uw schroefdopjes. Over het algemeen geven plastic schroefdopjes minder slijtage en metalen of alu dopjes juist wat méér!

Hieronder zal u een overzicht vinden van de verschillende types en materialen: de hardheid van deze materialen wordt aangegeven in DUROMETER (zie verklaring).

A./ Wit Rubber voering:

Wij bevelen aan om te starten met wit rubber: het materiaal is soepel en stelt een beginnende operator in staat om sneller te wennen aan de mechanica van het afdoppen. Wit rubber wordt tevens aanbevolen witte (plastic) dopjes of andere lichte kleuren. Aanbevolen voor gladde oppervlakten of dopjes met zachte vormen en weinig ribbels. Dit rubber geeft goede grip maar is minder slijtvast.

DUROMETER: 50-60 (*)

B./ Polyurethaan voering:

Polyurethaan inserts zijn de perfecte oplossing voor mensen die vertrouwd zijn met mechanische afdoppers : PU materiaal heeft vrij goede grip en is toch slijtvast. PU laat geen enkel residu of stof achter op de schroefdop. Daarom is dit het meest gebruikte materiaal.
DUROMETER: 45-55 (*)

C./ Vinyl voering:

Vinyl inserts zijn zeer vergelijkbaar met Polyurethaan. Vinyl wordt vaak gebruikt bij schroefdopjes met gladde oppervlakken.

DUROMETER: 45-55 (*)

D./ Zwart Rubber voering:

Zwart rubber heeft een hogere Durometer waarde: dit materiaal heeft nagenoeg dezelfde grip als wit rubber en is toch slijtvaster. Aanbevolen voor schroefdoppen met een donkere kleur.

DUROMETER: 60-70 (*)

E./ Donkerbruin Rubber voering:

Dit is ons hardste materiaal: Voor metalen schroefdoppen, doppen met uitgesproken ribbels of ruw contact-oppervlakte kan het best dit type gekozen worden

DUROMETER: 70-80 (*)

F./ Verstuiver- of druppelteller insert:

Deze speciale Polyurethaan inserts worden gebruikt in combinatie met speciale sluitdoppen voor dopjes met verstuivers of vaporisators met brede basis.

DUROMETER: 45-55 (*)

3. Tabel van Beschikbare sluitdoppen & inserts :

Bepaal de voor uw schroefdopjes geschikte sluitdop aan de hand van deze tabel:  De houders zijn beschikbaar vanaf type 02 (voor doppen met diameters van 6 tot 8 mm) tot type 110 (voor doppen met diameters van 120 mm tot 145 mm) en alles daartussen. 

Wanneer de diameter v.d. schroefdop tegen de bovenste limit aanzit is het beter één maat groter te kiezen. bijv. diameter dop = 30 mm: kies hiervoor bij voorkeur sluitdop nr 30 i.p.v. Nr 25.
 
 
 
Raadpleeg de tabel met afmetingen A-B-C-D volgens de schets hiernaast


Tip:

Controleer ook de “omgeving” van de schroefdop: Bij sommige (Jerry)-cans kan het handvat of een andere voorziening in de weg zitten. Meet hierbij de vrije ruimte en kies een sluitdop die hierin past.


Contacteer ons bij twijfels of vragen!

Of stuur een voorbeeld van uw fles/pot en schroefdop

4. Speciale uitvoeringen :

Voor bijzondere doppen met specifieke vormen en/of toegevoegde accessoires zijn standaard sluitdoppen doorgaans niet de beste oplossing. Voor deze afwijkende materialen kunnen wij een op maat gemaakte kop aanbieden.

A./ Lange verstuiver-kop :

 

Voor pompjes, verstuivers, druppeltellers of borsteldopjes kunt u het beste deze op maat gemaakte hoge houders gebruiken. De uitsparing is aangepast aan de vorm van de dop en in de onderzijde wordt een urethaan voering gemonteerd voor extra grip.

 

 

 TERUG NAAR BOVEN

B./ Intern geribbelde draaikop

 

Deze houders zijn een perfecte oplossing wanneer geribbelde schroefdoppen zeer veel slijtage veroorzaken aan een standaard sluitdop: De binnenzijde is volledig aangepast aan de ribbels van de dop zelf. Deze koppen hebben geen insert nodig.


C./ Speciale draaikoppen

Wanneer u steeds dezelfde doppen gebruikt kunt u overwegen om een op maat gemaakte sluitdop te gebruiken. Om deze types van houders volgens uw specificaties te kunnen maken hebben wij een monster van uw sluitdop en fles nodig. 


Deze koppen hebben geen insert nodig en hoewel duurder dan standaard koppen slijten ze niet en zijn daardoor rendabel op langere termijn.

D./ Manuele afdoppers:

Deze volledig handbediende afdopper is bedoeld voor het sluiten van prototypes of van een beperkte reeks flessen. Ook als u slechts enkele flessen wil afdoppen is het beter voor uw handen om dit gereedschap te gebruiken: Het zorgt ervoor dat u geen blaren krijgt, verminderd vermoeidheid en verhoogd de productiviteit:


De manuele afdopper bestaat uit een aluminium handvat waarin elk type van de beschikbare houders met inserts kan gemonteerd worden, afhankelijk van de schroefdop.


Model C580: is voorzien van een moment-instelling (torque): bij bereiken van de juiste kracht klikt het gereedschap als indicatie dat de dop goed is aangedraaid.

 

Model C590: is de standaardversie. Dezelfde functionaliteit maar zonder de momentinstelling (en in ieder geval veel beter dan uw handen te pijnigen).