Acura Fill

Afvullen - Sluiten - Etiketteren
Bemonsteren & Laboratorium

Vragen over verpakken

Elektrische vs pneumatische doppensluiters

Posted by aimedemoor on May 9, 2014 at 7:50 PM


We zien bij vele producties nog steeds pneumatische ( met perslucht aangedreven dus ) doppendraaiers in bedrijf. Wanneer deze mensen advies vragen over een nieuw aan te kopen toestel raden wij meestal een elektrische dopsluiter aan. Waarom? Niet omdat pneumatische toestellen niet goed zouden zijn. Het is onze persoonlijke mening dat elektrische versies in vele gevallen voordelen bieden, maar ook weer niet in àlle projecten.

Tijd voor een objectieve vergelijking van de beide systemen mèt hun specifieke eigenschappen, voordelen en nadelen:

Pneumatische systemen

Voeding: Perslucht:

Zo logisch als wat: pneumatische systemen hebben perslucht nodig. In grotere producties is perslucht meestal wel voorradig maar in kleine ondernemingen is dat niet altijd het geval. De aanschaf van een compressor is een vrij kostbare zaak en er zijn vele mogelijkheden waarover een apart hoofdstuk zou kunnen geschreven worden. Compressoren zijn doorgaans ook relatief lawaaierig dus goede isolatie is nodig. Wanneer perslucht aanwezig is in het bedrijf moet nagegaan worden of een aansluiting ook beschikbaar is op de werkplek waar afgedopt gaat worden. Indien niet moet relatief kostbare Piping voorzien worden dan wel met oprol slangen worden gewerkt. Anderzijds is perslucht dè oplossing voor werk omgevingen waar brand/explosie veilig moet gewerkt worden door de aanwezigheid van solvent ( verf e.d.) of andere brandgevaarlijke stoffen. Elektrische motoren zijn hier uit den boze

Montage / Ophanging:

Wanneer we uitgaan van een opgehangen systeem moet de constructeur rekening houden met componenten en toebehoren met relatief hoger gewicht dan een elektrische doppensluiter. Het ophangframe moet dus zwaarder gebouwd worden en de ophang-balancer uiteraard ook: dit is dus iets duurder en de montage op de werkplek moet zwaardere krachten aankunnen.

Kracht ( torque):

wordt aangegeven in Nm ( Newtonmeter ) of kgf.cm

Hier heeft de pneumatische doppensluiter een voordeel tegenover 220v systemen: wanneer hogere aandraaimomenten vereist zijn van meer dan 4 à 5 Nm

( voor grote jerrycans bijvoorbeeld ) dan zijn de krachtige pneumatische machines in verhouding minder duur dan vergelijkbare elektrische sluiters met evenveel Nm.

Onderhoud:

De perslucht dopsluiters moeten echt wel goed gesmeerd worden: elke dag een druppel olie in een speciaal roostertje of opening spuiten zeggen de handleidingen en neem dat advies maar letterlijk in dit geval: doe je het niet dan loopt het apparaat gegarandeerd vast binnen 1 à 1,5 jaar. Omdat dit zo vaak vergeten wordt leveren wij altijd een olievernevelaar mee. Deze wordt in het perslucht circuit gemonteerd en levert automatisch een oliedruppel op z'n tijd. Uiteraard moet het olie-reservoir met olie gevuld worden en ook blijven maar er moet niet meer elke dag aan gedacht worden. Af en toe het niveau controleren en bijvullen indien nodig

Gebruik & Ergonomie:

Hier heeft naar, onze persoonlijke mening, de pneumatische dopdraaier de grootste nadelen: de huidigepersluchtslangen zijn allemaal nogal dik, zwaar en weinig soepel: ook al wordt de slang goed opgehangen en geleid, toch zorgt dit gebrek aan souplesse er altijd voor dat de dopsluiter enigszins schuin hangt. De operator moet het apparaat eerst vertikaal trekken alvorens de sluitdop op de fles/dop kan gedrukt worden. Niet erg voor enkele doppen maar na enkele tientallen wordt het een extra belasting op de pols. Ook weer door de stugge slang is het naar beneden trekken van het toestel ook zwaarder.

En dan het ergste: het geluid. Zeg maar gerust lawaai dat zo'n ding maakt: in tegenstelling tot de electrische afdopper die slechts een zoemend geluid voortbrengt is het "ratatat" lawaai van een pneumatische variant echt wel storend.

En dan de electrische doppensluiter:

Voeding:

Electrische dopsluiters werken uiteraard op stroom: ze kunnen gewoon op het 220V net aangesloten worden door middel van een transformator. Acurafill levert bij alle modellen een compacte transformator mee die tegelijk ook als controller dienstdoet.

De spanning op het toestel zelf is uiteindelijk slechts max 24V en dus volkomen veilig voor de operator. Bijna overal zijn stopcontacten te vinden en indien nodig is een verlengsnoer snel uitgerold. Geen kostbare compressor of Piping nodig dus !

Montage / Ophanging:

De electrische snoeren zijn vrij soepel en licht: De ophanging van het apparaat, inclusief balancer en bekabeling kan probleemloos geconstrueerd worden in lichtgewicht aluminium profielen: montage is dus snel en makkelijk ( vooral wanneer ook voor een tafelsteun wordt gekozen) en de beweging loopt licht

Kracht ( torque):

Voor de meest courante toepassingen is een doppensluiter met een torque range van zo'n 1,5 tot 4,5 Nm voldoende. Voor kleinere dopjes ( vooral in de farma en medische industrie) zijn ook veel lagere Nm warden tussen 0,1 en 1,5 Nm in gebruik: Electrische dopsluiters hebben ook hier een voordeel omdat ze veel preciezere torque waarden presteren.

Zoals reeds besproken bij de pneumatische toestellen zijn de Electrische versies in de hogere torque waarden veel duurder in aanschaf: boven 5Nm kan alleen gebruik gemaakt worden van borstelloze motoren (brush free) om hogere krachten te ontwikkelen. 

Onderhoud:

Electrische dopdraaiers hebben nauwelijks onderhoud nodig: de apparaten met borstel contacten moeten heel af en toe nieuwe borstels of kooltjes krijgen maar dat is echt niet frequent. Doorgaans worden kooltjes vernieuwd wanneer ze voor 2/3 van hun lengte afgesleten zijn. Borstelloze motoren verlangen geen enkel onderhoud

Gebruik & Ergonomie:

Hier scoort de Electrische dopsluiter punten: de snoeren van de voeding zijn soepeler dan perslucht slangen en de doppensluiter hangt daardoor mooi recht boven het " werkstuk". Maar het belangrijkste ergonomische voordeel is de stille werking van de machine. Electrische dopdraaiers zoemen wanneer ze in werking worden gezet. Zelfs het tikkend geluid dat geproduceerd wordt wanneer de vooraf ingestelde torque werd bereikt is nog steeds acceptabel voor het menselijk oor.

Maar eerlijk is eerlijk: ook de Electrische toestellen oefenen druk uit op het polsgewricht van de uitvoerder wanneer het apparaat aan een kabel opgehangen wordt. Deze stress moet bij langdurig gebruik echt wel ingeperkt worden om RSI of andere klachten te voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende slimme accessoires beschikbaar: de eenvoudigste oplossing bestaat uit een diagonale geleidearm: deze uit Carbon Fibre opgebouwde arm vormt een mechanische verbinding tussen de mast en de dopsluiter: de lichtgewicht link is telescopisch en beweegt dus makkelijk mee met het toestel maar zorgt ervoor de de draaikracht van de sluitkop NOOIT op de pols wordt overgedragen. De meest efficiënte ergonomische oplossing is de parallelle ERGO arm: hierin wordt de bewegings techniek van de klassieke bureaulampen met de bewegende steunarmen nuttig gebruikt om de dopsluiter te laten zweven boven de werkplek. De Electrische doppendraaier is vast gemonteerd in het systeem en de torque krachten worden door de parallelle arm geabsorbeerd. Veilig voor de productie medewerkers dus. Deze armen worden aangeboden in versies met pneumatische ( perslucht ) ondersteuning of in een eenvoudige uitvoering met krachtige veren.

 

Besluit:

Zowel perslucht- als Electrische doppensluiters hebben hun typische eigenschappen, voordelen maar ook nadelen. Naar onze meningen wegen de voordelen van de Electrische versies best wel door en verdienen deze de voorkeur in een typische verpakkings omgeving. Voor wie echter de brute kracht belangrijk is zullen waarschijnlijk de pneumatische uitvoeringen favoriet zijn, ondanks het hogere geluidsniveau. En wie met een explosie-gevaarlijke omgeving rekening moet houden, die heeft weinig keuze: alleen perslucht is toegestaan in dit milieu!


Categories: Afdoppen (doppen sluiten)

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply Twan Denissen
2:37 AM on April 21, 2020 
Goedemorgen,
Ik was even wat aan het zoeken op internet, naar een eenvoudige manier om olieflesjes (1 ltr) te openen. Nu zag ik dat jullie doppensluiters in het assortiment hebbenâ?¦ ik ben op zoek naar het tegenovergestelde. We hebben nml. een â??partijâ?? kleinverpakkingen welke we om moeten ompakken naar grootâ?¦
Dus ik ben op zoek naar iets betaalbaars (mag 2e hands) op perslucht of 230v wat we kunnen testen.
Graag meer info aub.
Mvg Twan Denissen Bruinsma Olie
Reply Vertongen
10:21 AM on April 3, 2019 
Is deze doppensluiter uitgerust met een boorkop?